Amasya İl Tarım Müdürlüğü Uyardı! 2023 Üretim Yılı İçin Başvurular 31 Aralık’ta Sona Erecek
Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yaptığı değişiklikle bazı aksaklıkları gidererek, dijitalleşme sayesinde bürokrasiyi azaltmayı hedefledi.
Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete ‘de yayımlanarak 1 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu değişiklikle mevcut yönetmeliğin yayınlandığı tarihten bugüne kadar uygulama döneminde Bakanlık tarafından tespit edilen aksaklıkların giderilmesi, taşra teşkilatında uygulama birliği sağlanması, devreye alınacak yeni iş modellerine ve geliştirilen yeni politikalara adapte olunması için dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amaçlanmıştır.
Bu kapsamda, başvurularının e-Devlet üzerinden alınması için değişikliğe gidildi.
Ürün güncellemesi yapacak çiftçilerimiz 1 Ekim itibarıyla başvurularını e-Devlet üzerinden yapmaya başlamışlardır. Bu uygulamadan ürün güncellemesi yapan çiftçilerimiz yararlanacak olup, arazi bilgilerinde değişiklik yapacaklar ve ilk defa ÇKS’ye kayıt olacak çiftçiler ise İl/İlçe Müdürlüğüne başvuru yapacaklardır.
Bakan Profesör Dr. Vahit Kirişci’de yapmış olduğu açıklamalarında;Ziraat odalarından her yıl alınan çiftçi belgesinin, sadece ÇKS’ye ilk defa başvuran çiftçilerden isteneceğini de söyleyerek şunları kaydetti:
“Halen 1 Eylül’de başlayıp sonraki yılın 30 Haziran’ında son bulan, yani 10 ay süreyle devam eden başvuru süresi, başarılı bir üretim planlaması yapılabilmesi için 4 aya düşürülmüştür. Yani 2023 üretim yılı için başvurular 1 Eylül 2022 tarihinde başlamıştır ve 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecektir. Her yıl başvuru tarihleri bu şekilde uygulanacaktır. 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapan çiftçilerimiz, ürün değişiklik bildirimlerini şubat ayı içinde yapabilecektir.”
Üretim yılına ilişkin başvuru yapan çiftçilerin, e-Devlet üzerinden ÇKS belgesi alabileceklerini belirten Bakanımız bu belgenin resmi nitelikte olacağını, ayrıca bir onay aşamasına ihtiyaç duyulmayacağını ifade etti.
Bakan Kirişçi, e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret talep edilmeyeceğini, çiftçilerin, arazi büyüklüklerine göre 9 ile 39 lira arasında değişen ve ÇKS başvurusunu yaparken ödedikleri başvuru ücretlerinin, beyan etmeleri halinde kendilerine verilecek tarımsal destek ödemesinden karşılanacağını söyledi.
e-Devlet üzerinden müracaatı örnek bir başvuru işlemi gerçekleştirerek anlatan Bakanımız, “Tarım Cebimde” mobil uygulamasının da en kısa sürede hizmete sunulacağını bildirdi.
”Çiftçimiz, dijital çağın imkânlarından faydalanacak, daha kolay bir süreç izleyerek başvurusunu yapacak ve Bakanlığımız da ÇKS verilerini kullanarak üretim planlamasına zemin hazırlayacak.”
e-Devlet Kapısı hizmetinden arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan, sadece ürün güncellemesine gidecek çiftçilerin yararlanacağını ifade eden Bakanımız, sistemin çiftçilerin kullanabileceği basit bir iş akışından oluştuğunu dile getirdi.
Hem gerçek hem de tüzel kişiliği haiz çiftçilerin yararlanacağı sistemin kolayca kullanılabilecek şekilde tasarlandığını belirten Bakan Kirişçi, “e-Devlet Kapısı’ndan başvuruların süreç içinde gelişerek çiftçimizin iş yükünü azaltacak şekilde güncelleneceğini hep birlikte göreceğiz. Bu arada e-Devlet’ten başvurunun çiftçilerimiz için bir seçenek olduğunu, isteyen çiftçilerimizin il veya ilçe müdürlükleri üzerinden de başvuru yapabileceklerini ifade etmek isterim diyerek ürün beyan formlarındaki muhtar ve 2 azanın imzası, muhtarlarımızın da talepleri doğrultusunda çiftçilerimizin başvuru sürecini sadeleştirmek amacıyla kaldırılmıştır.” Demiştir.