Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikalar Kurulu Üyeleri Amasya’da
Vali Mustafa Masatlı, İlimizi ziyaret eden Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu ile gerçekleşen istişare toplantısına katıldı.
Toplantıda ayrıca Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Amasya Üniversitesi Rektörü Süleyman Elmacı, kurul üyeleri, İlçe Belediye Başkanları, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcileri yer aldı.
Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sisteminin Ülkemize kazandırdıkları hakkında bilgiler vererek, tarihi ve kültürel güzellikleriyle eşsiz bir şehir olan Amasya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı ve Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil ise şehrimizin hizmetlerden en üst seviyede faydalanması noktasında gerçekleştirilen toplantının önemli olduğunu belirterek, katılımlarından ötürü kurul başkan vekili ile üyelerine teşekkür ettiler.
Toplantıda Amasya ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Vali Mustafa Masatlı şunları ifade etti: “Sayın Cumhurbaşkanımız ile beraber, Ülkemiz her alanda büyük bir değişim ve dönüşüm sürecine girmiştir. Bunu hayatımızın her alanında çok rahatlıkla görüp, gözlemleyebiliyoruz. 2005 yılında ilk defa yerel yönetimlerle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız bir paket hazırlamıştı.
Hem belediye sisteminde hem de İl Özel İdare yasasında önemli değişikler gerçekleştirildi. O zaman çağın ihtiyacı olan, modern devlet yönetimlerinde olması gereken ne varsa, sisteme entegre edilmeye çalışıldı. Yine aynı yıl içerisinde KÖYDES olarak bildiğimiz, kırsalda büyük bir kalkınma hamlesi başladı. Mezralardan tutun da beldelere kadar, hatta duble yollara varana kadar, KÖYDES üzerinden birçok yatırım hayata geçirilmeye başlandı.
KÖYDES’in özelliği, çok fazla prosedüre takılmadan ihtiyaçlar yerinde tespit edilerek, daha sonra da süratle çalışmaların uygulanmasıdır. Çok şükür dört bir yanında, yolu olmayan mezra ve köy kalmadı. İlimizde de içme suyu, kanalizasyon gibi kırsal yaşamdaki bütün yaşamsal donatılar tamamlandı. Yatırımlarımız, her yıl artarak devam etmektedir. 2014 yılında da büyük şehir yasasında değişimler oldu. Yerel yönetimlerde yapılan bu değişim ve dönüşümle beraber, artık
Devletimizin üstündeki merkezi yönetimin kaftanı da bu ülkeye dar gelmeye başladı. Referandumla beraber Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemine geçildi. Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemini bir cümleyle tanımlayınız derseniz; insan odaklı yönetim ve hizmet anlayışıdır. Bu noktada gerçekleştirdiğimiz toplantının çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Amasya’mız, Türkiye genelinde her bakımdan özel bir İldir. Tarihiyle, kültürüyle, ekonomisi ve yaşantısıyla çok farklı ve güzel bir İliz. B
iz burada üç eksende işlerimizi yürütüyoruz; tarım, sanayi ve turizm. Çevre ve komşu illerimize göre toprakları çok verimli olan, hemen hemen her ürünün yetiştiği bir İliz. İyi ve güçlü bir tarım iliyiz. Türkiye’de Şeker Pancarı Tohumu ve Hünnapta 1’inci, Soğanda 2’nci, Misket Elmada 3’üncü, Bamya ve Salatalıkta 5’inci, Kiraz ve Ayvada 7’nci durumdayız. Aslında 5.701 km² coğrafyasıyla küçük bir İl olmamıza rağmen, tarımsal verimliliği yüksek olan bir İliz.
Tarımda yetiştirdiğimiz ürünler noktasında, Tarım ve Orman Bakanlığımızın yanı sıra İl Özel İdaresi olarak ciddi derecede fidan, fide ve tohum desteği vermekteyiz. Sulama yatırımlarına baktığımızda, basınçlı sulamada çok ciddi yol almış bulunmaktayız. Geçen yıl 25.000 dekar, bu yıl ise 27.000 dekar olmak üzere, son iki yılda 52.000 dekar tarım arazisini basınçlı sulamaya açtık.
Organize sanayi bölgelerimizin sayısını dörtten beşe çıkarttık. Organize sanayi bölgelerimizin kapasitesini, son birkaç yılda %103 oranında arttırdık.
Amasya tarihî ve kültürel bir İl. Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alındı. Bu önemli alanın Asıl Listeye alınması için dosyamızı geçen hafta teslim ettik. Asıl listeye geçmekle ilgili tüm çalışmalarımızı tamamladık. İlimizdeki tarihi eserlerin ihya edilmesi ile ilgili birçok çalışma yürütmekteyiz. Türk El Sanatları Merkezi, Anonim Türbe, Tarihi Çeşmelerin restore edilmesi, Boraboy Gölü ile ilgili çalışmalarımız tamamlandı. Her geçen gün yeni tarihi eserlerimiz ortaya çıkmaktadır. Ayrıca 1700 yıllık Tanrıça Motifli Mozaik, Amasya Müzesinde ziyaretçilerin beğenisine sunulacaktır. Bizlerin buradaki en büyük moral ve motivasyonu, özellikle merkezi yönetimimizin buradaki gerek çalışmalarımız, gerekse ilimizle ilgili görüşlerimizi alması ve politikaların da ona göre oluşturulmasıdır.
Sözümü burada sonlandırırken başta Kurul Başkan Vekilimiz olmak üzere, tüm Kurul Üyelerimize ilimize teşrif ettikleri için teşekkür ediyor, bu toplantının Amasya’mıza ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.”
Konuşmaların ardından toplantı, ilimiz yöneticileri ve ilçe belediye başkanlarının yerel yönetimlere ilişkin sorun ve önerilerinin dile getirilmesiyle sona erdi.
Başlık | Redaktör |
---|---|
Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikalar Kurulu Üyeleri Amasya’da | Betül Yılmaz |