”Amasya Sıkma Tarhanası” Tescillendi

”Amasya Sıkma Tarhanası” Tescillendi

Amasya Valisi Mustafa MASATLI: ‘Geleneksel Yemek Kültürümüzün Önemli Bir Parçası Olan Amasya Sıkma Tarhanası’nın Coğrafi İşaretini Tescillemiş Bulunuyoruz’ Valilik öncülüğünde Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği tarafından coğrafi işareti tescil edilen İlimize özgü “Amasya Sıkma Tarhanası” nın Coğrafi İşaret Tanıtım Programı gerçekleştirildi.

Büyük Amasya Otelinde düzenlenen programda Vali Mustafa Masatlı’nın yanı sıra Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, İl Genel Meclis Başkanı Zeki Erarslan, protokol üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, STK temsilcileri ile basın mensupları yer aldı.

Programda konuşan Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği Müdür Vekili Mustafa Örgüt ile Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Amasya’mıza özgü lezzetlerin tüm Dünya’ya tanıtılmasının çok önemli olduğunu belirterek, ‘Amasya Sıkma Tarhası’ nın Coğrafi İşareti Tescilinin İlimize hayırlı olması temennisinde bulundular.

Vali Mustafa Masatlı ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Günümüz dünyasında Patent ve Marka konusu gerçekten büyük önem arz etmektedir. Uluslararası arenada, birçok alanda olduğu gibi, bu konuda da ciddi bir rekabet bulunmaktadır. Ülkeler, artık sahip oldukları markalarla yarışmaktadır. İster teknoloji, isterseniz gıda; hangi alanda olursa olsun, küresel bir markanız varsa farkındalığınız ve rekabet gücünüz çok daha fazla olmaktadır. Maalesef geçmiş dönemlerde, markalarımıza sahip çıkma konusunda biraz yavaş kalmış durumdayız. Menşei bize ait olan birçok ürünümüz, farklı ülkeler tarafından sahiplenilmiş, dünyada o ülkelerin ürünü olarak tanınmaktadır.

Bu sebeple birileri bu değerlerimize bizden önce sahip çıkmadan, bizim bu değerlerimize sahip çıkmamız büyük önem arz etmektedir. Her alanda olduğu gibi bu konuda da Dünyayı takip ederek, bizleri yönlendiren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi, 2015 yılında bizlere ve kamuoyuna çağrıda bulunmuş ve bu konunun önemini gündemimize almıştır. Artan farkındalık sonucunda da, Ülkemiz genelinde çok sayıda coğrafi işaretli ürün tescillenmiştir. Amasya’da göreve başladıktan sonra çok dikkatimi çeken şeylerden birisi de, kalkınmada birer sacayağı durumunda olan tarım ile hayvancılık, sanayi ve turizm olarak, üç temel alanda da büyümeye ve gelişmeye elverişli bir il konumunda oluşuydu. Bizlerde bu sebeple her alanda proje ve çalışmalarımıza ivedilikle başladık ve çok şükür her alanda çok fazla ilerleme katettik.

Bugün ise sizlere içerisinde coğrafi işaret atağımızın da yer aldığı kültür ve turizm alanında yaptığımız çalışmalardan bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi, 8500 yıllık tarihinde birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapan Amasya, tüm bu medeniyetlerden sayısız miras ve emanet barındırmaktadır. Birkaç asırlık bir deyiş olan “Amasya o şehirdir ki, tenhasında bir at eşelense, toynağı bir medeniyete dokunur.” ifadesi, şehrimizin sahip olduğu tarihi ve kültürel hazineyi ifade eden güzel örneklerden birisidir. Köklü tarihinde 14 medeniyete ev sahipliği yapan Amasya’mızın önemi, Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları’nın UNESCO Dünya Mirası Geçici listesine alınması ile bir kat daha artmıştır. Biz de bu bilinçle hem geçmiş medeniyetlerin mirasına sahip çıkmak, hem de Amasya’nın turizm potansiyelini en üst seviyede kullanmak adına çeşitli çalışmaları hayata geçirdik. Bu çalışmalarımızın şüphesiz en önemlisi UNESCO Dünya Mirası Kalıcı listesine girmek adına yaptığımız çalışmalardır.

Bu kapsamda UNESCO Hazırlık dosyamız Valiliğimizin koordinesinde süratle tamamlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığımıza sunulmuştur. Ayrıca Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi’nin İl Halk Kütüphanesi’ne dönüşümü, tarihi Kılıçarslan İlköğretim Okulu binasının Geleneksel Türk Sanatları Merkezi olarak restore edilmesi, Boraboy Gölü’nün yılın 12 ayında kullanılabilmesi için yaptığımız düzenlemeler, Turizm Danışma Ofisi ve Tabela Çalışmaları, Discover Amasya Mobil Uygulaması ve Harşena Dağı’nın siluetini vurgulayan ışıklandırmaların bakım ve onarımı da bu çalışmalarımızın birkaçıdır. Bunlarla birlikte 1700 yıllık Tanrıça Mozaiği de Valiliğimizin finansmanıyla Amasya Müzesine taşınmış ve ziyarete açılması için son aşamaya gelinmiştir. B

u süreçte Sultan Bayezid Külliyesinde yer alan eski halk kütüphanesi binasının Yazma Eserler Kütüphanesi’ne dönüşümü için restorasyona başlanarak, son aşamasına gelinmiş, tarihi Hazeranlar Konağı ve Merzifon Kızlar Mektebi Restorasyonu için de ihale hazırlıklarına başlanmıştır. Turizm sektörü nitelikli konaklama tesisleri ile ayakta durur. Bizde bu anlayışla mülkiyeti ve işletmesi İl Özel İdaresine ait olan ve şuan içinde bulunduğumuz Büyük Amasya Oteli’nde kapsamlı bir tadilat ve yenileme çalışmasında sona gelmiş bulunuyoruz. Bu alanda ayrıca Sofular Mahallesindeki tarihi doku turizme kazandırılmış ve İlimizin muhtelif yerlerinde bulunan 11 tarihi çeşmeyi ihya etmek için İl Özel İdaremiz tarafından gerekli çalışmalara başlanarak, Kapıağa Çeşmesi, Enderun Çeşmesi ve Narlıbahçe Çeşmesinin restorasyonları tamamlanmıştır.

Yine Amasya’mıza hayat veren, güzellik katan Yeşilırmak Nehrinin ıslahı, temizlenmesi ve çevresinde rekreasyon alanları oluşturulması için hayata geçirdiğimiz projemiz de hızla devam etmektedir. Kültür ve turizm alanında yürüttüğümüz önemli bir çalışmamız ise Coğrafi İşaretli Ürünlerde yaptığımız büyük atılımdır. Bugün de Amasya Sıkma Tarhanası’nı Amasya’mızın 17. Coğrafi İşaretli Ürünü olarak tescil ettirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. En zengin mutfaklardan biri olan Türk Mutfağı, Çin ve Fransız mutfakları ile dünyanın en ünlü ve önemli üç mutfağından biri olarak kendinden söz ettirmeyi başarmıştır. Her ülkenin yemek kültürü ve geleneksel yemekleri önemlidir.

Tarhana da Türk mutfağı için büyük önem taşıyan ve her yöremizde farklı çeşitleri bulunan yiyeceklerden bir tanesidir. Orta Asya’da yaşayan Türklerin bulduğu, besin değeri yüksek olan tarhana, yüzyıllar boyu özellikle sabah kahvaltılarında ve yemeklerden önce tüketilmiştir. Kıymetli katılımcılar, her lansmanda ifade ettiğimiz gibi, bizler sahip olduğumuz bu 17 coğrafi işaret tesciliyle yetinmiyoruz, yetinmeyeceğiz. Şu an itibarıyla devam eden 23 tane daha coğrafi işaret çalışmamız bulunmaktadır. Bunlarla birlikte İlimiz 40 coğrafi işaretli ürün sayısı ile Türkiye’de 5. sırada yer alacaktır. Bu vesileyle yeni coğrafi işaretli ürünümüzün Amasya’mıza hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Vali Mustafa Masatlı’nın konuşmasının ardından Coğrafi İşareti alınan Amasya Sıkma Tarhanası’nın tescil belgesi teslim alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Salih OĞUZ (65) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 24.12.2024 tarihinde Fatih Camii-Öğle Namazı-Tekirdede Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. *** Kore Gazisi Bayram ÇELİK (94) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 23.12.2024 tarihinde Şirvanlı Camii-İkindi Namazı-Tekirdede Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. *** Zekeriya KETEN (69) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 23.12.2024 tarihinde Suluova Kerimoğlu Köyü Camii-Öğle Namazı-Suluova Kerimoğlu Köyü Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. *** Sait HOMBAÇ (82) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 23.12.2024 tarihinde Kuzgeçe Köyü Camii-Öğle Namazı-Kuzgeçe Köyü Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. *** Şerife ŞİMŞEK (75) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 23.12.2024 tarihinde Sultan Bayezid Camii-İkindi Namazı-Saz Köyü Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. *** Ahmet ÇAYCI (91) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 23.12.2024 tarihinde Gerne Köyü Camii-Öğle Namazı-Gerne Köyü Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. *** Necmi Naci ASLAN (68) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 23.12.2024 tarihinde Musa Köy Camii-Öğle Namazı-Musa Köy Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz.