“Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi – Kuru Tarım Alanlarında Nohut Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında nohut tohumu çiftçi destek töreni gerçekleştirildi. Nohut tohumları çiftçilere %50 hibeli olarak sağlandı.
Amasya Valiliği koordinesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen programa Amasya Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, il protokolü, siyasi parti temsilcileri, İl Müdürlüğü personeli ve basın mensupları katıldı.
Düzenlenen programda konuşma yapan Amasya Vali Vekili Bekir Sıtkı Dağ ”devletin tarımsal üretimi artırma konusunda çiftçilere her türlü desteği sağladığını, ekonomisinin büyük bölümü tarıma dayanan Amasya’da çiftçilerin alternatif ürünlere ilgisinin her geçen gün arttığını” belirtti.
Dağ, devletin desteği ve çiftçilerin gayretleriyle Amasya’nın tarım ve hayvancılıkta bölgenin merkezi olmada emin adımlarla ilerlediğini vurguladı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi :
“Kuru Tarım Alanlarında Nohut Yetiştiriciliği Projesi törenimize hoş geldiniz. Nohut dünyada en çok üretilen ikinci baklagil türü olup, 2020 yılında 15,1 milyon ton üretim gerçekleşmiştir. Ülkemizde ise nohut en çok üretilen baklagil türüdür. Mercimekten sonra kuraklığa ve sıcaklığa en çok dayanan bitki olması, nohudu yarı-kurak ve kurak alanların en önemli bitkilerinden birisi yapmıştır.2020 yılı verilerine göre dünya sıralamasında ülkemiz üretim miktarı bakımından 2. sırada yer almakla birlikte nohut ihracatı ticaret hacminin de %12’sini oluşturmaktadır.
Nohut ülkemizde kuraklıkla mücadele kapsamında ve gelir getirici yetiştiriciliği yapılan ürünlerden bir tanesidir. Buğday arpa ile münavebeye girebilen, nadas alanlarında kullanılabilen ve toprağa azot takviyesi yapan, bu yönüyle de bizim için çok önemli bir üründür.
2022 yılında ülkemizde 4,6 milyon dekar alanda 580 bin ton üretim gerçekleşirken, ilimizde 18 bin dekar alanda 3.314 ton nohut üretimi gerçekleştirilmiştir.
İlimizde kırsalda bulunan ve çeşitli sebeplerle üretim yapılmayan kuru, atıl tarım arazilerini tarıma kazandırmak ve nohut üretimini yaygınlaştırmak amacı ile 2019 – 2022 yılları arasında Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Özel İdaresinin katkısı ile toplam proje tutarı yaklaşık 914 Bin TL olan 109 Bin kg nohut tohumu desteği 1.260 üreticimize sağlanmış olup, 9 Bin dekar alanda üretim gerçekleştirilmiştir.
Bugün ise toplam proje tutarı 1,5 milyon TL olan Tarım ve Orman Bakanlığı %50 hibe desteği ile 400 üreticimize 44.100 kg nohut tohumu desteği sağlanacak olup; 3.675 dekar alanda üretim gerçekleştirecektir.
Bu vesile ile başta Sayın Bakanımıza, hazırladığımız projelerimizin hayata geçirilmesinde verdikleri desteklerden ötürü ve tüm projelerimizde önümüzü açan, destekleyen, teşvik eden Sayın Valimize, Sayın Milletvekillerimize şükranlarımı arz eder, tüm üreticilerimize ve ilimize hayırlara vesile olmasını dilerim. Bütün çiftçilerimizin ürünleri bol kazançları bereketli olsun. Hepinize saygılar sunuyorum.” Dedi.
Konuşmaların ardından törene katılan üreticilere nohut tohumları teslim edildi.