Buğdayda Sarı Pas ve Kök-Kök Çürüklüğü Hastalığına Dikkat!
İlimiz buğday ekiliş alanlarında, özellikle sulu tarım yapılan kışlık buğday ekim alanlarında yapılan saha kontrollerinde buğdaylarda sarı pas ve kök ve kök Boğaz’ı çürüklüğü hastalığı görülmüştür.
Buğdayda pasların en erken görülenidir. Ülkemizde buğdayın en önemli pas hastalığıdır. Yaprakların üst yüzeyinde, yaprak kınında başakta hatta kavuzların içinde bile meydana gelmektedir. Yaprağın üst yüzeyinde makine dikişi gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa “Çizgi Pası” da denilir. Genel olarak üreticiler arasında “Kınacık” olarak da bilinir. Hastalığın şiddetli geçtiği zamanlarda yaprak üzerindeki pas sıraları karışır yaprağın tamamını kaplar ve yaprağı öldürür.
Konu ile İlgili açıklama yapan Amasya İl Tarım ve Orman MüdürübHayrullah GÖKTEKİN;
”Hastalık İçin ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturur. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgârla olur. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır.
Çiftçilerimiz çeşit seçerken; Pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapmalı, ara konukçu bitkiler imha edilmelidir. Kimyasal mücadelesinde ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90 nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerekmektedir. Ayrıca üreticilerimizin, son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir.” dedi.
Bu kapsamda buğday tarlalarında Kök ve Kök Boğazı Çürüklüğü ve Sarı Pas hastalığı görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşım olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerimizin aşağıdaki listede bulunan ve ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri ile zirai mücadele uygulaması yapmaları gerekmektedir. Oluşan tereddüt durumlarında en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.