Amasya Kiraz Üretiminde Türkiye Üçüncüsü

Amasya Kiraz Üretiminde Türkiye Üçüncüsü

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Kiraz Teşvik Yarışmasında ‘Amasya’nın En İyi Kirazını’ yetiştiren üreticiye ödülü verildi.

Şehzadeler Gezi Yolunda gerçekleşen programda ayrıca Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Amasya Belediye Başkanı Dr. Bayram Çelik, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, protokol üyeleri, siyasi partilerin yöneticileri, kiraz üreticileri ve vatandaşlar yer aldı.

Programda ilk olarak İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Hayrullah Göktekin yarışmanın teknik detayları, kriterleri ve değerlendirme sürecine ilişkin bilgiler paylaştı.

Daha sonra konuşan Vali Mustafa Masatlı ise şunları ifade etti: “12-22 Haziran Atatürk Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri çerçevesinde, her yıl sizlerin de tanık olduğu kiraz yarışmasını düzenliyoruz. Bu sene de geleneği bozmadık ve kiraz yarışmasını düzenledik. Bu yılın geçen yıldan farkı, normalde bu kadar yağış olmuyordu fakat, bu sene yağışlardan dolayı kirazlarımızın olgunlaşma süresi uzadı. Ama biraz önce kirazlarımızı tattığımızda, gerçekten kirazlarımızın sadece iç piyasaya değil, dünyanın farklı bölgelerine gönderilecek kalitede ve kalibrede olduğunu bir kez daha anladık.

Amasya’mız 14 medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehir olmakla beraber, Türkiye’de tarımsal hasıla bakımından önemli şehirlerden bir tanesidir. Biz coğrafi büyüklük olarak Türkiye’nin 60. ili konumundayız. Amasya sizlerin de bildiği gibi tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun şekilde yapılageldiği bir ilimizdir. Amasya’mızın tarımsal hasılası ülke ortalamasının üzerinde seyretmekte ve tarım ile hayvancılık faaliyetleri ilimize önemli ölçüde katma değer sağlamaktadır. Şu anda Hünnap, Şeker Pancarı Tohumu ve Kenevir Tohumu üretiminde Türkiye’de 1’inci, Kuru Soğanda 2’nci, Amasya Elması ve Kirazda 3’üncü, Bamyada 4’üncü olmakla beraber, diğer birçok üründe de üst sıralarda yer almaktayız.

Artık dünya küreselleşti ve ticaret sınırları ortadan kalktı. Bu bakımdan Türkiye’nin değeri de bir kat daha arttı. Biz artık dış piyasaya üretim yapan illerden bir tanesiyiz. Kirazla ilgili özel bir parantez açmak gerekirse; dünyanın en büyük gıda firmasının şu anda kiraz alımı Amasya’dan yapılıyor. Bu bizim açımızdan sevindirici bir durum. Rekabet edebileceğimiz, iyi ürettiğimiz veya aromasıyla, kalibresiyle, üretim miktarıyla üstün olduğumuz ürünleri desteklememiz gerekiyor. Son iki senede 62.000 adet birinci sınıf kiraz fidanını vatandaşlarımıza dağıttık. Yine 10.000 adet elma fidanının dağıtımını yaptık. Üretim miktarlarına olabildiğince katkı sunma noktasında elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz.

Bu verimli topraklara ne ekerseniz onu biçiyorsunuz. Dolayısıyla biz ekmiş olduğumuz ürünü iyi, kaliteli, daha verimli bir şekilde üretebilirsek, insanlarımızın cebine de o ölçüde yansımaktadır. İnsanlarımızın zenginliği, Milletimizin zenginliğidir. Milletimizin zenginliği de, Devletimizin zenginliğidir. Elimizden geldiğince insanlarımızın çok gelir elde ettiği ürünlerin desteklenmesine de devam edeceğiz.

Dünyanın belli standartlarında patent ve coğrafi işaret belgesi alınan ürünler mevcut. Geçen yıl 0900 olarak nitelendirdiğimiz kirazımızın coğrafi işaretini yani, halk arasındaki ifadesi ile patentini Amasya Kirazı olarak tescilledik. Bunu tescillemekle beraber bizim alıcılarımız da çoğaldı. Kirazın hem geliştirilmesi, hem de daha kaliteli üretilmesi noktasında çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Tabi bu yarışmalar kiraz üreticilerimizi teşvik ediyor. Buraya katılan bütün üreticilerimizin tamamı bizim için birincidir. Yarışmamıza katılan tüm çiftçilerimizi can-ı gönülden kutluyorum. Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze, Amasya Belediyemize, çiftçilerimize ve katkı sunan herkese buradan teşekkür ediyorum.

Festivalimizin düzenlenmesinin ana kaynağı olan Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Amasya’da, başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, onun silah arkadaşlarını ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’ya gelişinde onları karşılayıp, ‘Paşam Amasya Emrinizdedir’ diyen tüm zatları rahmet ve minnetle anıyorum. Sözlerime son verirken, bu yarışmanın İlimize, Ülkemize ve kiraz üretimine katkı vereceğine can-ı gönülden inanıyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

Konuşmaların ardından Vali Mustafa Masatlı ve protokol üyeleri tarafından, dereceye giren kiraz üreticilerine ödülleri verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Salih OĞUZ (65) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 24.12.2024 tarihinde Fatih Camii-Öğle Namazı-Tekirdede Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. *** Kore Gazisi Bayram ÇELİK (94) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 23.12.2024 tarihinde Şirvanlı Camii-İkindi Namazı-Tekirdede Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. *** Zekeriya KETEN (69) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 23.12.2024 tarihinde Suluova Kerimoğlu Köyü Camii-Öğle Namazı-Suluova Kerimoğlu Köyü Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. *** Sait HOMBAÇ (82) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 23.12.2024 tarihinde Kuzgeçe Köyü Camii-Öğle Namazı-Kuzgeçe Köyü Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. *** Şerife ŞİMŞEK (75) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 23.12.2024 tarihinde Sultan Bayezid Camii-İkindi Namazı-Saz Köyü Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. *** Ahmet ÇAYCI (91) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 23.12.2024 tarihinde Gerne Köyü Camii-Öğle Namazı-Gerne Köyü Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. *** Necmi Naci ASLAN (68) 23.12.2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi 23.12.2024 tarihinde Musa Köy Camii-Öğle Namazı-Musa Köy Mezarlığına defnedilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz.