Yabani Menengiç Ağaçları Aşılanarak Antep Fıstığı Ormanlarına Dönüştürülüyor
Taşova’da Yabani Menengiç Ağaçları Aşılanarak Antep Fıstığı Ormanlarına Dönüştürülüyor.
Taşova Orman İşletme Müdürlüğü ormanlarında doğal olarak yetişen yabani Menengiç ağaçlarına Antep Fıstığı göz aşısı yaparak orman köylüsüne yeni bir gelir kapısı oluşturma çalışmalarına devam ediyor.
2020 yılında başlatılan Menengiç ağaçlarına Antep Fıstığı aşılama çalışmaları kapsamında Silvikültür Şube Müdürü Abdulkadir Ortataş ve Taşova İşletme Müdürü Levent Morkan organizasyonuyla Gaziantep iline gidilerek bölgede yapılan aşılama çalışmaları incelenmiş , Menengiç aşılama konusunda uzman kişilerce görüşülerek 6 kişiden oluşan bir ekip 1200 kalem aşı ile aşılama çalışması için bölgeye getirildi.
Ekipte bulunan her 1 kişi 1 günde 300 aşı yapıyor
Bölge Müdürü Ferdi Özer,Bölge Müdür Yardımcısı Gültekin Şenlikoğlu, OYM Şube Müdürü Engin Keleş, Bis Şube Müdürü Mehmet Sandalcı Taşova OİM Levent Morkan ve ekibinin katıldığı aşılama çalışmaları 7 hektar alanda yapılmakta olup 4 günde tamamlanması planlanıyor.
Aşılama çalışmasına katılan Bölge Müdürü Ferdi Özer; Hedefimiz; Amasya Orman Bölge Müdürlüğümüz çalışma sahası içerinde tespit edilen ağaç türlerini aşılayarak ekonomik değer üretmek ve orman köylüsünün istifadesine sunmak. Ekonomik değeri olmayan yabani tür meyve ağaçlarını ise aşılayarak yaban hayatının devamına yardımcı olmak istiyoruz.
Bugün ise bölgemizde doğal olarak gelişim göstermiş, yıllarca sadece yakacak olarak kullanılmış menengiç ağaçlarına Antep Fıstığı aşılayarak hem bu ağaç türlerinin yok olmasını önlüyor hem de ve orman köylülerimize yeni bir gelir kapısı oluşturmak için çalışıyoruz.Çalışmaların bölgemiz için hayırlı olmasını diliyor emeği geçenlere teşekkür ediyorum ”dedi.
Menengiç (Çitlembik) (Pistacia terebinthus), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından Türkiye’de 2-3 m, boylarında çalı veya 10 metreye kadar boylanabilen bir ağaç türüdür.Büyüme evresindeki anaç ağaçlara uygulanır. Anaç ağaç, yerden 1,75 cm yüksekliğinde T şeklinde kesilir. Göz, anaçta açılan T şeklinin içine yerleştirilir. Aşılanan yer hava almayacak şekilde bağlanır (genellikle farya kağıdı kullanılır) ve 15-20 gün sonra açılır.
Antep Fıstığı Hangi Ağaçlara Aşılanır?
Sakızağacı (menengiç) ve çitlembik (melengiç) ağaçlarına yapılan aşılama sonucu Antep fıstığı üretilmeye başladı.
Göz Aşısının Tutup Tutmadığı Nasıl Anlaşılır?Aşıların tutup tutmadığı ilk 2 hafta içinde belli olur. Tutmamış aşıların gözlerinde pörsüme, buruşma ve kuruma vardır. Dokunulduğu zaman yaprak sapı düşmez. Tutan aşıda ise yaprak sapı sararır, hafif bir parmak temasıyla düşer.
Göz Aşısı Ne Zaman Yapılmalı? Mayıs ve Haziran aylarında genelde gözler alınıp göz aşısı yapılmaktadır.
Göz Aşısı Neden Yapılır?
Göz aşısı daha çok fidanlar ve meyve ağaçlarına uygulanır. Amaç, aşılanmasını istediğimiz ağaçtan alınan gözün yani filizin anaç ağaca yerleştirilip büyümesini sağlamaktır.